Skip to main content
               

Houten tafel behandelen tegen vlekken

Heeft u zojuist een mooie nieuwe (onbehandelde) houten tafel gekocht bij onze meubelzaak of elders? En wilt u deze zo goed mogelijk beschermen tegen alledaagse vlekken? Wij geven u graag een aantal tips over hoe u het beste uw houten tafel kunt behandelen. 

 

Een onbehandelde houten tafel behandelen

Om de natuurlijke uitstraling van een houten tafel te behouden, kan het zo zijn dat het meubel niet behandeld is. Wanneer u een tafel onbehandeld in gebruik neemt, zult u zien dat er steeds meer vlekken en (ongewenste) kringen verschijnen. Gelukkig zijn er manieren om de ‘schade’ te beperken.

 

Zet uw (onbehandelde) tafel in de olie

Uw houten tafel behandelen met een olielaag? Ja! Olie is een product dat in het hout trekt, waardoor het hout minder snel vloeistoffen opneemt. De poriën van het hout worden namelijk door de olie verzadigd, waardoor er niets anders meer in het hout trekt en de kans op vlekken en kringen heel klein is. In tegenstelling tot een laklaag, blijft bij deze behandeling de natuurlijke uitstraling behouden, gaat het hout niet glanzen en blijft de nerf van het hout voelbaar.

 

Tafels van eikenhout, teakhout, noten, en beukenhout zijn geschikt om te behandelen met een olielaag. Om uw tafel zo lang mogelijk mooi te houden, is het raadzaam om de tafel drie keer per jaar in de olie te zetten.

 

Werk uw houten tafel af met een transparante laklaag

Wilt u uw tafel goed beschermen en de huidige kleur van het hout behouden? Dan is uw houten tafel behandelen met lak de beste optie. Lak is een harde, transparante afwerking en tegenwoordig zijn er hele mooie matte lakken beschikbaar. Het voordeel van een laklaag is dat deze optimale bescherming biedt en dat u dit niet vaak hoeft te onderhouden. Alle vloeistoffen en vuil blijven op de tafel liggen en trekken er niet in. U zult dus geen kringen krijgen. Het nadeel van lak is dat het geen eenvoudig klus is. Zo zult u eerst goed moeten schuren en de tafel vervolgens voorzien van meerdere laklagen. Houdt er dus rekening mee dat u er meerdere dagen mee bezig bent en dat u een goede, droge ruimte nodig hebt. 

 

Let op: bovenstaande behandelingen tegen vlekken zijn handig, maar enkel te gebruiken bij onbehandelde tafels. Is de tafel al behandeld, maar komen er toch nieuwe vlekken bij? Dan zult u eerst de tafel volledig moeten schuren, alvorens u een van de bovenstaande handelingen doorvoert. 

 

Terug naar alle veelgestelde vragen